Szigetüzemű napelemes rendszerek 
vs Hálózati visszatáplálás

Kategóriák: Napelem | Solar

július 28, 2020

Global Union Kft.

Felméréseinken mindig visszatérő kérdés, hogy meg lehet-e oldani az áram tárolását, úgy hogy ne kelljen visszatáplálni a hálózatba.

A jó hírünk az, hogy a Kyocera mérnökei kifejlesztettek erre egy használható megoldást, aminek tesztelése folyamatban van.
Ám addig is röviden elmondjuk, hogy mi a különbség a „Szigetüzemű rendszerek” és a „Hálózati visszatáplálás” között.

Szigetüzemű napelemes rendszerek

A legnagyobb különbség a kettő napelemes rendszer között a megtermelt energia tárolásában rejlik.

Szigetüzemű napelemes rendszerről akkor beszélünk, ha a napelemeink által megtermelt villamos energiát akkumulátorokban tároljuk el. Ez a rendszer egyik előnye, s jelen pillanatban hátránya is.Pozitívum, hogy helyben tudjuk magunknak elraktározni az energiát, így nem függünk a hálózattól. Ám negatívumként említendő, hogy az akkumulátorok tároló kapacitása véges és maguknak az akkumulátoroknak is van tárolási vesztesége, igaz ez csekély.
Szigetüzemű napelemes rendszer akkumulátorai – KyoceraA szigetüzemű napelemes rendszerek (akkumulátoros) rendszerek leggyakrabban a mezőgazdaságban tűnnek fel, ahol a hálózattól távol van szükség energiára. Ilyenek pl. vadriasztók, villanypásztorok stb. Ámbár, ha kellően figyelmes utazás közben, akkor már az utakon is megpillanthatók az ilyen különálló napelem rendszerek, mint pl. kameráknál vagy vészt jelző villogóknál. Érdemes elgondolkodni a szigetüzemű rendszeren hálózattól távol eső nyaralók, tanyák és horgászhelyek létrehozásánál is.
Hálózati visszatáplálás

Hálózati visszatáplálásról akkor beszélünk, ha napelemek által megtermelt energiát átalakítjuk váltakozó feszültségre, és így látjuk el fogyasztásunk helyét. Ehhez egy speciális ad-vesz óra – ami két irányba mér – és inverter szükséges (cégünk a magas minőségű Fronius invertereket építi be), s így saját otthonunk áramellátását biztosítani tudjuk. Amennyiben többlet energiánk van, azt vissza tápláljuk a hálózatba, és amikor szükségünk van rá, visszavételezzük.

Természetesen előfordulhat, hogy jóval többet termelünk, mint amit felhasználunk. Ilyen esetben az áramszolgáltató megveszi tőlünk a felesleget. Azt viszont tudni kell, hogy ez nem igazán jó üzlet, hiszen olcsóbban veszi meg, mint amennyiért ugyanannyi energiát fogyasztóként vételeznénk vissza a hálózatból.

Ezért is nagyon fontos az alapos, pontos felmérés, hogy rendszerünk optimálisan üzemeljen, és ne feleslegesen ruházzunk be nagyobb rendszerbe.

👉 Most már csak az a kérdés, hogy Önnek mekkora rendszerre lenne szüksége az optimális szint megtartásához. Kattintson a linkre és kalkuláljon oldalunkon! »» https://bit.ly/3jyhqlk
Legutóbbi bejegyzések

Szigetüzemű napelem rendszerek vs. Hálózati visszatáplálás

Szigetüzemű napelem rendszerek vs. Hálózati visszatáplálás

💥🌱Felméréseinken mindig visszatérő kérdés, hogy meg lehet-e oldani az áram tárolását, úgy hogy ne kelljen visszatáplálni a hálózatba. A jó hírünk az, hogy a Kyocera mérnökei kifejlesztettek erre egy használható megoldást, aminek tesztelése folyamatban van. Ám addig is...

Védve van jégeső ellen a napelem rendszerem?

Védve van jégeső ellen a napelem rendszerem?

Gyakran felmerülő kérdés: Jégeső esetén nem sérül a napelem? A váltakozó időjárási viszonyok között sajnos előfordulhat, hogy a napsugarakon kívül jégeső is éri a napelemeket... Megnyugtatásképpen szeretnénk hangsúlyozni, hogy a gyártók rendkívül komoly teszteknek...

CONSTRUMA 2022 SZAKKIÁLLÍTÁS

CONSTRUMA 2022 SZAKKIÁLLÍTÁS

Április 10-én zárult a Construma 2022. kiállítás, ahol a GLOBAL-UNION Kft. kiemelkedően teljesített minden szempontból mint kiállító.  Egy rendkívül exkluzív standdal képviseltük a céget, s reprezentáltuk a Kyocera Solar és Bisol márkáinkat, illetve további...