GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Mi is az a napelem? Hogyan indul be a termelése?

Napsütés hatására a napelemek a napenergiát egyenárammá alakítják.

Ez a termelt egyenáram eljut az inverterig, ahol azt az inverter átalakítja a háztartásban használt váltakozó árammá.

A már váltakozó áram, tovább halad a kapcsolószekrényig, amely kétirányú mérőórával rendelkezik. Már lehet is használni az áramunkat.

A kétirányú mérőóra méri a megtermelt és a fogyasztott áramot is. Ezáltal is láthatjuk, hogy rendszerünk megtermeli e a számunkra szükséges energiát.

Hogyan működik egy hálózatra tápláló napelemes rendszer?

A hálózatra tápláló napelemes rendszerek párhuzamosan működnek az elektromos hálózattal. Villanyóra méri a termelt és a fogyasztott energiát. Egy termeléssel töltött nap során rendszerünk pillanatnyi teljesítménye a napsütés intenzitásától függ. Ha süt a Nap nagyobb, ha jön egy felhő, kisebb teljesítménnyel termel. A napelemek felől érkező energia csökkenti épületünk elektromos fogyasztását. Ami nem fogy el, a belső elektromos hálózaton betermelésre kerül a hálózatba. Ezt méri a villanyóra. Ha a fogyasztásunk nagyobb, mint a termelés, azt a hálózatról pótolja.

Mennyibe kerül egy napelemes rendszer?

Ezzel a kérdésével kapcsolatban kérjük kattintson át a „Napelem kalkulátor” menüpontunkra, ahol személyre szabottan kiszámolhat egy körülbelüli bekerülési összeget! Pontos árajánlatot kizárólag helyszíni felmérés után tudunk adni.

Hogy áll össze az árajánlat?

Árajánlatunk elkészítésekor mindig és kizárólag a helyszíni felmérésünk adatait vesszük figyelembe. Egy körültekintően megtervezett egyedi rendszer biztosíthatja csak a kiszámítható hozamú működést.

 • Helyszíni felmérésünk után megtervezzük rendszerét, árnyékelemzést végzünk, hozamszámítást készítünk, így megtudjuk, hogy mennyi energiát képesek a napelemek termelni évente az adott tájolással és dőlésszöggel szerelve.
 • Kiválasztjuk a napelemeket, inverter, a napelemek rögzítéséhez legalkalmasabb tartószerkezetet.
 • Összeírjuk a betápláláshoz szükséges elektromos anyagokat.

 

Ez volt a tervezési szakasz, most már készülhet az árajánlat, amit ingyenesen elkészítünk. Távolról, „vakon” nem adhatunk árajánlatot!

Hogyan tudom kiszámolni, hogy mekkora rendszerre van szükségem és ahhoz hány darab napelem szükséges?

Ebben segítséget nyújt napelem kalkulátorunk is a „Kalkuláció” menüpont alatt!

Hogyan történik az elszámolás az áramszolgáltatóval?

Az engedélyeztetési eljárás során módosításra kerül a hálózatcsatlakozási szerződés, miszerint ha az éves elszámolást választjuk évente egyszer lesz leolvasás az elszámolási év végén. Ha többet fogyasztottunk az év során, mint amit megtermeltünk, csak az a rész lesz fizetve. Ha marad bent áramunk azt az áramszolgáltató kifizeti. A bent maradt áramot nem vihetjük tovább a következő időszakra, nem gyűjthetjük. Az év végi egyenleg elszámolásra kerül.

Kaphatok-e támogatást napelemes rendszerem kiépítésére?

Természetesen!! Lehetőség van vállalkozásoknak és magánszemélyeknek is támogatás igénylésére.

– Vállalkozások részére igényelhető EU-s támogatás (Széchenyi 2020 program keretében).
– Magányszemélyek részére pedig évi fix 0% kamatú hitel igényelhető (MFB-n keresztül) vagy akár költheti Fundamenta/OTP Lakástakarék megtakarítását is napelemre.

Ezzel kapcsolatban kérdezzenek minket bátran!

Hogyan történik a napelemes rendszer szerelésének teljes menete?

Helyszíni felméréstől az átadásig. Pontokba szedtük, hogy milyen feladatokra lehet számítani a rendszer telepítése során.

 • Ügyfél megkeres minket, időpont egyeztetés helyszíni felmérésre
 • Helyszíni felmérés
 • Árajánlat készítése, ismertetése
 • Megegyezés
 • Engedélyeztetés indítása/Szerződéskötés
 • Előlegbekérés
 • Napelem felszerelése
 • Átadás – átvétel
 • Fennmaradó összeg bekérése
 • Villanyóra csere (ez az áramszolgáltató feladata)

Egy napelemes rendszer telepítése nem csak a felszerelésről szól. A tervezési szakasz és az engedélyeztetés indítása díjmentes, ezért pénzt mi nem fogadunk el! Lépjen mihamarabb, hogy ne okozzon gondot akár a több hónapos engedélyeztetési várakozási idő is!

Honnan tudhatom, hogy biztosan megtermeli a rendszerem a szükséges áramot?

Sok éves meteorológiai adatok alapján meg tudjuk „jósolni”, hogy a tervezett rendszer az adott felületre szerelve, beállított dőlésszöggel és tájolással éves szinten mennyi kiloWattórát termel. A rendszerelemek összeállításával célunk, hogy egy hosszú távú beavatkozás nélkül működő és kiszámítható hozamú rendszert hozzunk létre. A beépített eszközök kiváló minősége és kiforrott technológiája garantálja, hogy befektetése elérhesse a várt hozamot.

Rendszereink tartalmaznak egy ún. adatgyűjtőt. Ennek az a célja, hogy távolról láthassuk, hogy jól termel-e rendszerünk, ezt hívják monitorozásnak. Hiba, leállás esetén értesít minket automatikusan, hogy beavatkozhassunk. Láthatjuk, hogy még a tervezési szakaszban készített hozamszámításunk helyes-e. Nyomon követhetőek a termelési adatok.

Kalkuláció