Kyocera Solar Farm születik – 1. rész

Kategóriák: Napelem

április 6, 2021

Global Union Kft.

Büszkén jelentjük, hogy a mai nappal (2021.04.06.) hivatalosan is elindult az 1,2 MW-os Kyocera napelem farm kivitelezése Szob városának külterületén. Az erőmű az NRGION Solarpark Szob Kft. kizárólagos tulajdonában áll, amelyben cégünknek, a Global-Union Kft-nek, 50% tulajdonrésze van.

A létesítmény legfőbb egyedisége, hogy ez Magyarország első, kizárólag a japán Kyocera napelemekből álló farmja. A rendszerhez szükséges 4,400 db panelt a Global Union Kft., a Kyocera Solar hivatalos hazai disztribútora, biztosította. A farm egyedülállóságát tovább fokozza a jól megválasztott lokáció, ugyanis Szob rendkívül jó adottságokkal rendelkező helység a Dunakanyar szomszédságában.

Az erőmű célja, hogy energiát termeljen, és javítsa Szob város energiabiztonságát. Ezen kívül egy demonstrációs projectként szolgál a Global Union Kft-nek, illetve a KYOCERA Corp. (központ: Kyoto) gyártó cégnek, hogy népszerűsítse a megújuló energia felhasználásának jelentőségét és a fenntarthatóságot. A tervek szerint a projekthelyszínen a Kyocera energiatárolási megoldásai (Enerezza, Ene-Farm) is tesztelésre kerülnek.

A projekt paraméterei:

Projekt neve:NRGION Solarpark
Helyszín:Szob, Magyarország
Teljesítmény:1,2 MW
Éves (becsült) energiatermelés:1,550 MW
Napelem típusa:4,400 db Kyocera KK280P polikristályos panel
Inverter típusa:10 db Huawei 100kVA sztringinverter
Teljes beruházási költség:360,000,000 Ft
Kivitelező cég:Pearl Enterprises Kft.
Jellemzők:Magyarország első japán Kyocera napelemből álló erőmű.
Ütemezés:2021.04.06. – Kivitelezés megkezdése 2021.07.01. – Tervezett átadás

Milyen lépések előzték meg a projekt megkezdését?

Az ötlet, illetve az igény a Kyocera napelem farm iránt 2019 nyarán született meg két környezettudatos és értékteremtésre vágyó, mérnöki képesítéssel rendelkező vállalkozó által. A helyszín adott volt, ugyanis az egyik tulajdonostárs – aki egy közeli település, Vámosmikola lakója – már rendelkezett a kivitelezésre alkalmas területtel. Szakmai ismereteiket, erőforrásaikat és nem utolsó sorban ambíciójukat egyesítve létrehoztak egy projekt céget kifejezetten a farm megvalósítására – ez lett az NRGION Solarpark Szob Kft.

Hosszas utánajárás után tisztázódtak a projekt lépései:

 • Terület kiválasztása – rendben
 • Földhivatali ügyintézés – rendben
 • Előzetes igény bejelentése – rendben
 • Csatlakozási engedély kérelem – rendben
 • A területre vonatkozó előzetes hatástanulmányok készítése (környezetvédelmi, régészeti stb.) – rendben
 • Tervek készítése (csatlakozáshoz, villamos, villámvédelem stb.) – rendben
 • Környezetvédelmi és Vízügyi hatóságok engedélye – rendben
 • Környezetvédelmi és Vízügyi hatóság engedélye – rendben
 • Közműhálózatokkal kapcsolatos engedélyek – rendben
 • Építésügyi Hatósági engedélyeztetés – rendben
 • Vezetékjogi engedély – rendben
 • Kivitelező kiválasztása és kiviteli terv készítése – rendben
 • Kivitelezési munkálatok – folyamatban
 • Helyszíni hatósági felülvizsgálat (pl.: Tűzoltóság stb.)
 • Használatbavételi engedély
 • Energia Hivatali ügyintézés
 • MAVIR ügyintézés.
Leendő Kyocera napelem farm területe Szob külterületén

Látható, hogy egy napelem farm kivitelezése meglehetősen komplex és aprólékos folyamat. Rendkívül izgatottak vagyunk, hogy a hosszas tervezések és szervezések után megvalósulni látszik a munka gyümölcse.

Az elkövetkezendő időszakban lépésről-lépésre dokumentáljuk a kivitelezés státuszát. Amennyiben Önt érdekli egy 1 MW feletti napelem farm kivitelezése, kövesse nyomon bejegyzéseinket!

Szerző Global Union Kft.

A Global Union Kft. a KYOCERA Solar hivatalos európai és hazai disztribútora. A japán minőség így egyenesen tőlünk jut el a vásárlókig az elérhető legkedvezőbb áron.

Legutóbbi bejegyzések

Szigetüzemű napelem rendszerek vs. Hálózati visszatáplálás

Szigetüzemű napelem rendszerek vs. Hálózati visszatáplálás

💥🌱Felméréseinken mindig visszatérő kérdés, hogy meg lehet-e oldani az áram tárolását, úgy hogy ne kelljen visszatáplálni a hálózatba. A jó hírünk az, hogy a Kyocera mérnökei kifejlesztettek erre egy használható megoldást, aminek tesztelése folyamatban van. Ám addig is...

Védve van jégeső ellen a napelem rendszerem?

Védve van jégeső ellen a napelem rendszerem?

Gyakran felmerülő kérdés: Jégeső esetén nem sérül a napelem? A váltakozó időjárási viszonyok között sajnos előfordulhat, hogy a napsugarakon kívül jégeső is éri a napelemeket... Megnyugtatásképpen szeretnénk hangsúlyozni, hogy a gyártók rendkívül komoly teszteknek...

CONSTRUMA 2022 SZAKKIÁLLÍTÁS

CONSTRUMA 2022 SZAKKIÁLLÍTÁS

Április 10-én zárult a Construma 2022. kiállítás, ahol a GLOBAL-UNION Kft. kiemelkedően teljesített minden szempontból mint kiállító.  Egy rendkívül exkluzív standdal képviseltük a céget, s reprezentáltuk a Kyocera Solar és Bisol márkáinkat, illetve további...