NAPELEM RENDSZEREK ELEMENTÁRIS HIBÁKKAL

Kategóriák: Napelem

Japán Sakura, napenergia Központ, 1984 óta üzemel.

június 8, 2020

Global Union Kft.

Avagy, ha valami nem megy, igenis erőltessük!  

Egy a Világgazdaságban megjelent friss felmérés szerint komoly gondok vannak a hazai napelem rendszerek megbízhatóságával, hatékonyságával: hozzávetőleg 80%-uk(!) hibásan teljesít, nem hozza azt, ami a paraméterei alapján elvileg elvárható lenne tőle. Ez finoman szólva is lesújtó és súlyosan rombolja a napelem technológiába vetett bizalmat, holott egy olyan iparági fejlesztésről van szó – a fenntarthatóság elvét szolgáló megújuló energia termeléséről beszélünk -, amely évtizedeket tud már maga mögött, bizonyítottan JÓL működik, és MEGBÍZHATÓ alternatíva.

Itt nem egy pénzlehúzási trükkről beszélünk, ez nem az a kategória, hogy miután a ‘tuti bizniszt’ megkötöttük, az értékesítőnk (akire hallgatva belementünk a dologba) felszívódik, elérhetetlenné válik, hiszen tudatosan húzott csőbe bennünket. Nem, ez bizony teljesen más kategóriába eső befektetés, amely komoly garanciák mellett lép be az anyagi életünkbe, és komoly tervezés előzi meg minden aspektusból. De hogy ez valóban így legyen – mint pénzügyek esetében is -, igazi szakemberrel, komoly referenciákkal rendelkező céggel kell a projektbe belevágni! A megbízhatóság egyik legfontosabb mutatója a GARANCIA VÁLLALÁS.

Global union Kyocera napelem

Minden kedves olvasónknak, reménybeli ügyfelünknek ajánljuk ezt szem előtt tartani. Elsősorban saját érdekükben, nem pedig a mi érdekünkben. Mi, itt a Kyoceránál viszont mindent fel tudunk mutatni ahhoz, hogy ügyfeleink abba a szegmensbe tartozzanak majd, akik teljesen elégedettek a tőlünk vásárolt és általunk kivitelezett napelem rendszerrel. Ez a cikk igyekszik feltárni azokat az okokat, amelyek a címben szereplő, nem túl szívderítő megállapítást előidézték. 

Tízből nyolc napelem rendszer kritikus hibát mutat 

A fent említett 80%-os hibaarány lényegében három okra vezethető vissza. Nincsenek csodák, a dolog, ahogy mondani szoktuk, adja magát: elégtelen tervezés, szakszerűtlen kivitelezés és a szokásos ‘magyar betegség’, a spórolás; silány minőségű alkatrészek és anyagok használata. Állítólag az okos ember mások kárán tanul. Hát ne legyünk ‘mások’. Azért írunk rendszeresen a weboldalunkon és Facebook oldalunkon, hogy az érdeklődőket segítsük érdemi információkhoz jutni, mikor mérlegelni kezdik, hogy maguk is belevágnak egy napelem rendszer megfinanszírozásába. Azon dolgozunk, és úgy is dolgozunk, hogy a mi ügyfeleink a jelen pillanatban fennálló kutatási eredmény szerinti kisebbséghez tartozzanak. Azokhoz, akiknek tökéletesen működő fotovoltaikus rendszerük van.

Elkötelezettek vagyunk abban, hogy munkánk eredményeként jelentősen nőjön azok tábora, akiknek semmilyen problémájuk sincsen napelemes rendszerükkel. Komolyan érdekeltek vagyunk abban, hogy a jelenlegi kisebbségből előbb-utóbb többség legyen. Érdemes hát körültekintően kivitelezőt választani, hogy a várt elégedettség helyett néhány hónap elteltével ne a csalódottság, uram bocsá’ a düh vegyen erőt rajtunk. Aki úgy dönt, napelemekkel szeretné kiváltani a hálózati elektromos áramot, annak tisztában kell lennie azzal, hogy a rendszer, amit kiépíttet, évtizedeken át kifogástalanul (mint egy hagyományos hálózati áramkör, amiről gyakorlatilag nem is veszünk tudomást) és gazdaságosan kell hogy működjön, ergo önmagának is komoly felelőssége van abban, kikre, milyen cégre bízza annak kivitelezését, hogy az előtte álló ‘új éra’ valóban gondtalan legyen.

Kritikus hibák 

A hálózati áramszolgáltatásról a zöld energiára történő átállás – jelen esetben napelemek használata – egy rendszer bevezetését jelenti, s mint ilyen, különböző komponensekből áll, melyek összeépítését körültekintő, hozzáértő tervezésnek kell megelőznie; nem egy darab ‘kütyüt’ kezdünk el ad hoc használni. Következésképpen, ha a rendszer bármelyik eleme, vagy az annak alapjait szolgáló tervezés a gyenge láncszem, a rendszer egésze szenved kárt. Akár szó szerint is!

A megfelelő szakértelmet nélkülöző kivitelezés nem csak alulteljesítő, gazdaságtalan, azaz sokkal rosszabb megtérüléssel fenyegető napelem rendszert eredményez, de konkrétan egyes alkatrészek tönkremenéséhez is vezethet, ami viszont nem feltétlenül orvosolható a garancia keretein belül.

Kyocera KC175GH-2P

Ahogy mondani szoktuk, a napelem rendszer (általában) egy a tetőkre felhelyezett üzleti terv, így hoznia kell a megtérülési mutatókat, mégpedig időarányosan. A következő hibák, hiányosságok viszont keményen meghiúsíthatják a várt eredményeket:

• Előzetes helyszíni felmérés elmaradása: Nincs két azonos helyszín. Itt a ‘telefonos doktor’ nem segíthet, a lokális felmérés kritikus fontossággal bír, súlyos felelőtlenség mellőzni. Egy szakember teljesen más szemmel nézi a helyi adottságokat, mint leendő ügyfele, nem szolgáltathatja ki magát csupán bekért információknak, a saját szemével kell meggyőződnie arról milyen környezetbe fog kerülni a rendszer.

• Tervezés elmaradása: A terep felmérését követi. Precíz mérnöki munkát, kalkulációt, optimalizációt igényel. Egy ‘aranykezű ezermester’ ide kevés lesz, mert nem egy ‘ikeás bútor’ ügyes összeszereléséről van szó, hanem kulcsfontosságú paraméterek kiértékelésén alapuló, körültekintő tervezésről.

• Spórolás, rossz minőségű anyagok, alkatrészek használata: ‘Adjuk meg a császárnak, ami a császáré’ – jobb a békesség. A saját jövőnket (évtizedekről beszélünk) aknázzuk alá, ha ma spórolósra vesszük. Inkább kicsit halasszuk el a projektet, ha nem áll rendelkezésünkre a szükséges forrás, minthogy az rémálommá váljon számunkra a nem túl távoli jövőben. 

• Nem megfelelő szakember bevonása: Az idősebbek jól emlékezhetnek még Mekk Mesterre. Ami a legendás bábfilmben megnevettetett bennünket, a való életben bizonnyal nem fog. Készek vagyunk erre IS garanciát adni. 🙂  
De a viccet félretéve: egy napelem rendszer telepítésekor a szakszerűtlen, silány minőségű munka konkrétan anyagi következményekkel jár, ugyanis a nem megfelelő hatásfokkal működő, ne adj Isten a 2 hónap múlva nem is működő rendszer komoly pénzt fog kivenni a zsebünkből. A kerékpárunk szerelését ‘Pali bátya’ nagy valószínűség szerint gond nélkül meg tudja oldani, de a napelem rendszert inkább ne bízzuk rá – hacsak nem a Kyocera Solar csapata küldte.  

A fenti buktatók ismeretében összegezzük tehát azokat a pontokat, amelyek betartása az elégedett ügyfelek halmazába fogja helyezni a leendő napelem rendszer-használókat. Nem lehet meglepő, hogy ezek pontosan a fenti hibalista ellentétét képezik.

Az elégedettség 4 pontja

• Körültekintő, szakszerű helyszíni felmérés
• Szakértő mérnöki tervezés
• A minőségi szempontok kompromisszumok nélküli figyelembe vétele: minél hosszabb a garancia időtartama, annál megalapozottabb lehet a bizalom
• Kvalifikált, a napelem technológiában jártas szakember felfogadása

Nem sok értelme volna ennek a cikknek azonban, ha fentiek taglalásán túl nem volnánk képesek megoldást is kínálni ügyfeleink számára. De tudunk!

A Kyocera Solar csapata komoly referencia listával rendelkezik, amely a maga mögött hagyott, elvégzett sikeres projektjeiből épül fel. Nemcsak a tervezéshez és kivitelezéshez szükséges szakértelemmel bírunk, de teljes körű szolgáltatást is kínálunk megrendelőink számára, amely magában foglalja az engedélyeztetés, a különböző pénzügyi konstrukciók, akár pályázatok igénybevételét is, illetve természetesen a szervízelést is. Mindezek komolyságát, valóságát ügyfeleink számon is kérhetik rajtunk, ezt nevezzük garanciának. 

Szeretne a jövőbe látni? Ez nem lehetetlen. Talán pár méterre Öntől találni fog olyan tetőt, amelyen ott díszelegnek már a napelemek.Ez a jövő. De legalábbis annak egy egészen könnyedén realizálható része. Keressen meg bennünket, tudja meg, mennyire közel van már ehhez Ön is!

Szerző Global Union Kft.

A Global Union Kft. a KYOCERA Solar hivatalos európai és hazai disztribútora. A japán minőség így egyenesen tőlünk jut el a vásárlókig az elérhető legkedvezőbb áron.

Legutóbbi bejegyzések

Szigetüzemű napelem rendszerek vs. Hálózati visszatáplálás

Szigetüzemű napelem rendszerek vs. Hálózati visszatáplálás

💥🌱Felméréseinken mindig visszatérő kérdés, hogy meg lehet-e oldani az áram tárolását, úgy hogy ne kelljen visszatáplálni a hálózatba. A jó hírünk az, hogy a Kyocera mérnökei kifejlesztettek erre egy használható megoldást, aminek tesztelése folyamatban van. Ám addig is...

Védve van jégeső ellen a napelem rendszerem?

Védve van jégeső ellen a napelem rendszerem?

Gyakran felmerülő kérdés: Jégeső esetén nem sérül a napelem? A váltakozó időjárási viszonyok között sajnos előfordulhat, hogy a napsugarakon kívül jégeső is éri a napelemeket... Megnyugtatásképpen szeretnénk hangsúlyozni, hogy a gyártók rendkívül komoly teszteknek...

CONSTRUMA 2022 SZAKKIÁLLÍTÁS

CONSTRUMA 2022 SZAKKIÁLLÍTÁS

Április 10-én zárult a Construma 2022. kiállítás, ahol a GLOBAL-UNION Kft. kiemelkedően teljesített minden szempontból mint kiállító.  Egy rendkívül exkluzív standdal képviseltük a céget, s reprezentáltuk a Kyocera Solar és Bisol márkáinkat, illetve további...