Mi a különbség a mono- és polikristályos napelemek között?

Kategóriák: Kyocera | Napelem

szeptember 10, 2020

Global Union Kft.

Többször hallható, olvasható ez a két kifejezés napelemes oldalakon, ezért most rövid írásunkban bemutatjuk a mono- és polikristályos napelemek közötti különbséget.

A ma használatos napelemeket kettő fő csoportra oszthatjuk (az alkalmazott technológia szerint): vékonyfilm rétegű és kristályos típusok.

Sőt, még ha mélyebbre megyünk, akkor a kristályos típusoknál van mono-, illetve polikristályos. Jelenleg a gyártók igen nagy része a kristályos technológiát használja, így az általunk forgalmazott KYOCERA KK280P polikristályos panel is ezt a technológiát képviseli.

A vékonyfilm rétegű megoldásokat inkább domború felületeken alkalmazzák, de hatásfokuk elmarad a kristályos panelekétől.

A hatásfok mellet fontos a méret is, hiszen akár mono- és polikristályos rendszerekről beszélünk, 2-3-szor kisebb felületen állítják elő ugyan azt az energiát, mint a vékonyfilm rétegű panelek.

Hogyan különböztethetjük meg a mono és polikristályos paneleket?

A polikristályos napelemek cellái kékes-lila színűek és négyzet alakúak, a monokristályosoké pedig nyolcszögletűek és szürkés, fekete árnyalatúak.

Természetesen egy napelem rendszer megtervezésénél felmerülnek még további fontos kérdések. Az egyik ilyen kérdés, hogy hosszú távon mennyit veszít a panel a termelékenységéből. Ezt hívjuk degradációs mértéknek.

Jó hírünk van, hiszen a KYOCERA KK280P panelek bizonyítottan (!) 30 év alatt csupán 13%-ot veszítettek! Ez rendkívül alacsony szám ekkora intervallumban, így biztosítani tudjuk a hosszú távú termelést és megtérülést.

👉 Amennyiben Ön is szeretne-e egy stabil és környezettudatos befektetést, akkor kattintson és számoljon kalkulátorunkkal!

Legutóbbi bejegyzések

CONSTRUMA 2022 SZAKKIÁLLÍTÁS

CONSTRUMA 2022 SZAKKIÁLLÍTÁS

Április 10-én zárult a Construma 2022. kiállítás, ahol a GLOBAL-UNION Kft. kiemelkedően teljesített minden szempontból mint kiállító.  Egy rendkívül exkluzív standdal képviseltük a céget, s reprezentáltuk a Kyocera Solar és Bisol márkáinkat, illetve további...

Bisol napelem modulok – ha fontos a teljesítmény és a megjelenés

Bisol napelem modulok – ha fontos a teljesítmény és a megjelenés

A napelemes rendszerek széles körben elérhetővé váltak az elmúlt évtizedben, a növekvő érdeklődéssel együtt jelent meg az igény, hogy a felszerelt rendszerek esztétikai értéket is képviseljenek hasznosságuk mellett. A 30 éve stabilan működő, ma a piacon forgalmazóként...