Mi a különbség a mono- és polikristályos napelemek között?

Kategóriák: Kyocera | Napelem

szeptember 10, 2020

Global Union Kft.

Többször hallható, olvasható ez a két kifejezés napelemes oldalakon, ezért most rövid írásunkban bemutatjuk a mono- és polikristályos napelemek közötti különbséget.

A ma használatos napelemeket kettő fő csoportra oszthatjuk (az alkalmazott technológia szerint): vékonyfilm rétegű és kristályos típusok.

Sőt, még ha mélyebbre megyünk, akkor a kristályos típusoknál van mono-, illetve polikristályos. Jelenleg a gyártók igen nagy része a kristályos technológiát használja, így az általunk forgalmazott KYOCERA KK280P polikristályos panel is ezt a technológiát képviseli.

A vékonyfilm rétegű megoldásokat inkább domború felületeken alkalmazzák, de hatásfokuk elmarad a kristályos panelekétől.

A hatásfok mellet fontos a méret is, hiszen akár mono- és polikristályos rendszerekről beszélünk, 2-3-szor kisebb felületen állítják elő ugyan azt az energiát, mint a vékonyfilm rétegű panelek.

Hogyan különböztethetjük meg a mono és polikristályos paneleket?

A polikristályos napelemek cellái kékes-lila színűek és négyzet alakúak, a monokristályosoké pedig nyolcszögletűek és szürkés, fekete árnyalatúak.

Természetesen egy napelem rendszer megtervezésénél felmerülnek még további fontos kérdések. Az egyik ilyen kérdés, hogy hosszú távon mennyit veszít a panel a termelékenységéből. Ezt hívjuk degradációs mértéknek.

Jó hírünk van, hiszen a KYOCERA KK280P panelek bizonyítottan (!) 30 év alatt csupán 13%-ot veszítettek! Ez rendkívül alacsony szám ekkora intervallumban, így biztosítani tudjuk a hosszú távú termelést és megtérülést.

👉 Amennyiben Ön is szeretne-e egy stabil és környezettudatos befektetést, akkor kattintson és számoljon kalkulátorunkkal!

Legutóbbi bejegyzések

Szigetüzemű napelem rendszerek vs. Hálózati visszatáplálás

Szigetüzemű napelem rendszerek vs. Hálózati visszatáplálás

💥🌱Felméréseinken mindig visszatérő kérdés, hogy meg lehet-e oldani az áram tárolását, úgy hogy ne kelljen visszatáplálni a hálózatba. A jó hírünk az, hogy a Kyocera mérnökei kifejlesztettek erre egy használható megoldást, aminek tesztelése folyamatban van. Ám addig is...

Védve van jégeső ellen a napelem rendszerem?

Védve van jégeső ellen a napelem rendszerem?

Gyakran felmerülő kérdés: Jégeső esetén nem sérül a napelem? A váltakozó időjárási viszonyok között sajnos előfordulhat, hogy a napsugarakon kívül jégeső is éri a napelemeket... Megnyugtatásképpen szeretnénk hangsúlyozni, hogy a gyártók rendkívül komoly teszteknek...

CONSTRUMA 2022 SZAKKIÁLLÍTÁS

CONSTRUMA 2022 SZAKKIÁLLÍTÁS

Április 10-én zárult a Construma 2022. kiállítás, ahol a GLOBAL-UNION Kft. kiemelkedően teljesített minden szempontból mint kiállító.  Egy rendkívül exkluzív standdal képviseltük a céget, s reprezentáltuk a Kyocera Solar és Bisol márkáinkat, illetve további...