Mi a különbség a mono- és polikristályos napelemek között?

Kategóriák: Kyocera | Napelem

szeptember 10, 2020

Global Union Kft.

Többször hallható, olvasható ez a két kifejezés napelemes oldalakon, ezért most rövid írásunkban bemutatjuk a mono- és polikristályos napelemek közötti különbséget.

A ma használatos napelemeket kettő fő csoportra oszthatjuk (az alkalmazott technológia szerint): vékonyfilm rétegű és kristályos típusok.

Sőt, még ha mélyebbre megyünk, akkor a kristályos típusoknál van mono-, illetve polikristályos. Jelenleg a gyártók igen nagy része a kristályos technológiát használja, így az általunk forgalmazott KYOCERA KK280P polikristályos panel is ezt a technológiát képviseli.

A vékonyfilm rétegű megoldásokat inkább domború felületeken alkalmazzák, de hatásfokuk elmarad a kristályos panelekétől.

A hatásfok mellet fontos a méret is, hiszen akár mono- és polikristályos rendszerekről beszélünk, 2-3-szor kisebb felületen állítják elő ugyan azt az energiát, mint a vékonyfilm rétegű panelek.

Hogyan különböztethetjük meg a mono és polikristályos paneleket?

A polikristályos napelemek cellái kékes-lila színűek és négyzet alakúak, a monokristályosoké pedig nyolcszögletűek és szürkés, fekete árnyalatúak.

Természetesen egy napelem rendszer megtervezésénél felmerülnek még további fontos kérdések. Az egyik ilyen kérdés, hogy hosszú távon mennyit veszít a panel a termelékenységéből. Ezt hívjuk degradációs mértéknek.

Jó hírünk van, hiszen a KYOCERA KK280P panelek bizonyítottan (!) 30 év alatt csupán 13%-ot veszítettek! Ez rendkívül alacsony szám ekkora intervallumban, így biztosítani tudjuk a hosszú távú termelést és megtérülést.

👉 Amennyiben Ön is szeretne-e egy stabil és környezettudatos befektetést, akkor kattintson és számoljon kalkulátorunkkal!

Legutóbbi bejegyzések

Szigetüzemű napelemes rendszerek 
vs Hálózati visszatáplálás

Szigetüzemű napelemes rendszerek 
vs Hálózati visszatáplálás

Felméréseinken mindig visszatérő kérdés, hogy meg lehet-e oldani az áram tárolását, úgy hogy ne kelljen visszatáplálni a hálózatba. A jó hírünk az, hogy a Kyocera mérnökei kifejlesztettek erre egy használható megoldást, aminek tesztelése folyamatban van.Ám addig is...

Júliusban a TV2-őn találkozhatnak velünk!

Júliusban a TV2-őn találkozhatnak velünk!

Kedves Barátaink, Ügyfeleink! Az elkövetkezendő hónap során kicsit gyakrabban lesz módunk 'találkozni', mert sokat leszünk szem előtt. Július 1-31. között ugyanis naponta láthatják rövid hirdetéseinket a TV2 képernyőjén az időjárás-jelentés környezetében. Azáltal,...