Szaldó elszámolás röviden, érthetően!

Korábban már írtuk, hogy azokra a napelemes rendszerekre, amelyek esetén a villamosenergia-vásárlási szerződés 2021. július 1-je előtt kerül megkötésre, még a szaldós elszámolás vonatkozik még akkor is, ha a támogatási kérelmet a felújítási munkálatok végén, azaz 2021. június 30. után nyújtják be.

 

Fontos még tisztában lenni, hogy ebben az esetben nem kell majd a kérelemhez csatolni a Rendelet – 2021. július 1-je után hatályba lépő – 9. § (3) bekezdés u) pontja szerinti dokumentumokat, de szükséges lesz a kivitelező azon nyilatkozata (a 9. § (3) bekezdés s) pontja alapján), miszerint az anyagköltség és a vállalkozói díj összesítve a 450.000 Ft/kWp összeget nem haladja meg. (forrás: allamkincstar.gov.hu)

Mit is jelent maga a szó és az elszámolás?

Rákeresve a SZALDÓ szóra, hamar megtaláljuk, hogy egy olasz eredetű szó, magyarra fordítva annyit jelent, hogy egyenleg.​ Leginkább kereskedelemben, könyvelésben használt kifejezés, például a pénztári bevétel és kiadás közötti különbözet megnevezésére is használják. Amennyiben napelemekről beszélünk – és a mi esetünkben most erről lesz szó – az éves szinten megtermelt és elfogyasztott energia különbözetét és egyenlegét értjük ez alatt.

Hogyan zajlik a szaldó elszámolás a gyakorlatban?

Ez egy egyszerű és valójában kedvező elszámolási forma a napelem tulajdonosok számára. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon első lépésben a hagyományos mérőórát az áramszolgáltató kicseréli egy kétirányú (oda-vissza) mérőórára, vagy a már meglévő digitális mérőórát átprogramozzák úgy, hogy a visszatermelt áramot mutatni tudja.

Ez azért szükséges, mert az Ön rendszere többet is képes termelni és a felesleges áram bekerül a központi hálózatba, az elfogyasztott árammennyiség pedig ugyanezen a mérőórán keresztül jut vissza.

Mikor rendszere kevesebbet termel, mint az Ön felhasználása, akkor a hálózatból biztosítja a rendszer az áramellátást.

A szaldós elszámolás ennek a kétirányú folyamatnak az egyenlege alapján történik. Vagyis a központi hálózatba táplált és az onnan visszavételezett árammennyiség különbözetét kell Önnek megfizetnie. Ha rendszere többet termel, akkor jobb esetben az áramszolgáltató fizeti ki az Ön számára a pluszt.

Hogyan tudja igénybe venni a szaldó elszámolást, mik a lépései?

 

  1. Első lépésként engedélyeztetni kell napelemes rendszerét a hálózati engedélyesnél (= elosztói működési engedéllyel rendelkezik, illetve más elosztói engedéllyel rendelkező jogi személy).
  1. Amikor megtörténik a napelemes rendszere telepítése, akkor értesítik a hálózati engedélyest.
  1. Átprogramozzák vagy lecserélik mérőóráját.
  1. Meg kell változtatni az elszámolás módját, hogy a rendszer mérete és a fogyasztás viszonya alapján megfelelő havi általányt fizessen.
  1. Amennyiben a mérőórát cserélni kell, akkor a korábbi időszakot lezárják és elszámolásra kerül.
  1. Fontos, hogy ezek után a szaldós elszámolás időpontja közel azonos lesz és évente fog megtörténni az egyenleg megállapítása.

Melyek a szaldós elszámolás előnyei?

A fent leírtak alapján látszik, hogy ez egy egyszerű, könnyen nyomon követhető elszámolás. A másik nagy előnye, hogy évente egyszer, éves szinten történik az elszámolás. A másik, ha nem a legnagyobb előnye, hogy Önnek egy ingyenes tároló rendszere lesz (ez pedig az áramszolgáltató hálózata).

 Nem titok, hogy vannak olyan időszakok is, amikor nem süt a nap (borosabb idő, éjszaka), de Ön akkor is szeretne áramot használni, akár nagyobb mennyiségben is, mindneképp lehetősége lesz visszavennie a már megtermeltet.

 

 Miért aktuális ezen rövid írásunk?

 Jelenleg is éles az otthonfelújítása támogatás, amelyben még elérhető a SZALDÓS ELSZÁMOLÁS! Ám sajnos nem sokáig, mint ahogy ezt írásunk elején is említettük. Így, ha napelemes rendszerbe gondolkozik, ami egy hosszútávú befektetés, jobb mielőbb meghozni a döntést.

 “Fontos még, hogy ebben az esetben nem kell majd csatolni a kérelemhez a Rendelet – 2021. július 1-je után hatályba lépő – 9. § (3) bekezdés u) pontja szerinti dokumentumokat, de szükséges lesz a kivitelező azon nyilatkozata (a 9. § (3) bekezdés s) pontja alapján), miszerint az anyagköltség és a vállalkozói díj összesítve a 450.000 Ft/kWp összeget nem haladja meg. (forrás: allamkincstar.gov.hu)”

Kezdje személyre szabott kalkulációval napelemes rendszere elindítását!

SZÁMÍTSA KI NAPELEM RENDSZERÉT